Haglebu Turistheim ligger på fjellet i Sigdal kommune i Buskerud. Området Haglebu ligger ca. 800 meter over havet, bare et par timers kjøring fra Oslo (se kart her). På Haglebu finner du store områder med fjellandskap, som er flott å ferdes i sommer som vinter.

Haglebu Turistheim er en familiebedrift, som eies og drives av Trine og Amund Frøyse. De har drevet stedet siden 1991. Haglebu Turistheim kan blant annet tilby utleie av hytter og campingplass.

Historien

Den opprinnelige Haglebu Turistheim ble bygget i 1963 av Amunds foreldre, Mari og Hans Frøyse. Den gang bestod Turistheimen av en kafé og noen rom til utleie i kjelleren på bygget. Det var ikke innlagt strøm på stedet den gangen, og all matlaging og oppvarming foregikk med vedfyring.

Etter hvert ble de første utleiehyttene bygget. Størrelsen var på omtrent 15 m², og etter datidens standard var det fine hytter man kunne leie hos Haglebu Turistheim.

Elektrisiteten kom til Haglebu takket være en storstilt dugnad.

Haglebu Turistheim ble dessverre rammet av brann i 2007, og det gamle bygget ble totalskadet av flammene og vannet fra slukningsarbeidet. Et nytt og moderne bygg ble satt opp i ettertid, og dette fremstår i dag som et innbydende og pent lokale.

I nærheten av Haglebu Turistheim

Enten du leier hytte på Haglebu Turistheim eller har campingvogn, er det et fint utgangspunkt for små eller store utfarter. Under kan du lese om noen av mulighetene.

Turer til fots eller på ski

På Haglebu finnes det utallige løyper og stier i fjellet. Vinterstid finner du oversikt over hvilke skiløyper som er kjørt på Skisporet.no. Sommerstid kan du bruke UT.no for å finne flotte turtips på Haglebu og områdene rundt.

Haglebu Skisenter

Noen hundre meter fra Haglebu Turistheim ligger Haglebu Skisenter med alpinanlegg og park med mange ulike rails og hopp.

Haglebu Fjellkirke

I umiddelbar nærhet finner du Haglebu Fjellkirke – en karakteristisk kirke som ligger på Grantangen under Haglebunatten.

Bauta til minne om de falne ved Haglebuslaget

Da krigen i Norge nærmet seg slutten, 26. april 1945, var det et slag mellom norske Milorgstyrker og tyske politisoldater på Haglebu. Sju norske Milorgjegere døde og to ble skadet. Hvor mange på tysk side som døde og ble såret er omdiskutert. Dagen etter trefningen brente tyskerne ned flere hytter i området, men sparte Eggedalsbygda. I ettertid ble det reist en bauta ved Haglebuvannet til minne om de falne. Du kan lese mer om Haglebuslaget på Wikipedia.

Haglebu natur- og kultursti

Rundt Haglebuvannet går det en sti som er tilrettelagt for både gående, rullestoler og barnevogner. Stien er omtrent 2 km lang, og underveis på stien kan man lese på informasjonstavler om historiske funn i området. Blant annet er det gjort gravfunn fra så tidlig som merovingertid (ca. år 570-800 e.Kr.). Les mer om Haglebu natur- og kultursti på OpplevTrillemarka.no.

Butikk

Hos vår nabo Haglebu Feriesenter finner du en butikk med blant annet et bredt utvalg av dagligvarer, propan og fiskeutstyr.

Hagan – Christian Skredsvigs kunstnerhjem

I Eggedal, 20 minutters biltur fra Haglebu, med vakker utsikt over bygda vår, ligger Hagan – Chr. Skredsvigs kunstnerhjem.

Eggedal Mølle

Eggedal Mølle er ei gammel bygdemølle fra 1912. Den er åpen for besøk i sommersesongen. Les mer om Eggedal Mølle her.

Lauvlia – Theodor Kittelsens kunstnerhjem

Lenger ned i dalen ligger hjemmet hvor Th. Kittelsen og familien bodde i ti år fra 1899. Lauvlia – Th. Kittelsens kunstnerhjem er åpent for besøk i sommersesongen.

Bjørneparken i Flå

Bjørn er bare noe av det du kan se og oppleve i Vassfaret. Bjørneparken i Flå ligger ca. 40 minutters biltur unna Haglebu Turistheim.